Epoke - danske romaner før 1900

Til Epokes forside
Epokes forside


Epoker og ismer
Romantik
Romantisme
Realisme/Idealisme
Realisme/Nyromantik
Realisme/Impressionisme
Naturalisme
Det moderne gennembrud
Symbolisme
Det sjælelige gennembrud
Mytisme
Det virkelige gennembrud

Kontakt Epoke
Søren Kierkegaard

Latterfuglen

Biografi, 1
Af IBEN HOLK

  1. Drillepinden Du er på denne side
  2. Dandyflos
  3. Søren og Regine
  4. Tankestregen
  5. Glosekræmmeren
  6. Corsaren
  7. Prædikerens tro
  1. 'Hiin Enkelte'
  2. Kirkestormer
  3. 'Sandhedsvidne'
  4. Bræk og slip
  5. Dødssejren
  6. Værker
  7. Litteratur og links


Drillepinden
Søren Aaby Kierkegaard er født i København den 5. maj 1813. Årstallet signalerer symbolsk, at den senere rigmand kommer til verden sammen med bankerotten. Den nyfødte er det 7. barn i en børneflok symmetrisk bestående af tre brødre og tre søstre.
    Faderen er hosekræmmer Michael Pedersen Kierkegaard (1756-1838), der er opvokset på en fattig gård i Vestjylland, nærmere betegnet i den lille by Sædding ved Skjern. Han drager tidligt til København for at arbejde i morbroderens hosekræmmer-butik. Han arver morbroderen og overtager virksomheden, der herefter ikke alene handler med strømper, hatte og handsker, men også med fine sager som sukker, sirup og kaffebønner og endog luksusartikler som bomuld og silke. Allerede i 1797 kan den velhavende trække sig tilbage og leve som rentier af formuen.
    Når grossereren ikke bliver ædt af bankerotten, skyldes det, at formuen er sat i kongelige obligationer, der undgår devaluering, hvorfor han kan købe sig en stor ejendom på det fornemme Nytorv, hvor Søren Aaby bliver født og vokser op. Bygningen, som ikke mere eksisterer, ligger midt imellem Rådhuset (i dag Domhuset) og Strøget (dengang Routen). På dens plads er der bygget et arkitektonisk monstrum af en bank, hvis facade bærer en mindetavle for byens verdensberømte søn.

Moderen er Ane Sørensdatter Lund (1768-1834), ligeledes fra Jylland, nemlig Brandlund ved Brande, hvor forældrene er bønder. Hun kommer i huset hos hosekræmmeren. Han er på dette tidspunkt gift med Kirstine Røyen, der imidlertid dør barnløs efter to års ægteskab. Uheldigvis har hosekræmmeren gjort sin tjenestepige frugtsommelig, og da han ikke vil løbe fra ansvaret, tager han hende til hustru. Den blide og livsglade moder kunne efter sigende hverken læse eller skrive. Dét kunne til gengæld hendes efternøler af en søn, som aldrig så meget som blot nævner hende.
Henrik Stangerups Vejen til Lagoa Santa. Gyldendal 1981   
    To af hans søstre gifter sig med medlemmer af familien Lund, hvilket siden hen medfører, at eneboeren og pebersvenden, Onkel Søren, omsværmes af en hvirvel af niecer og nevøer. Peter Vilhelm Lund, naturforskeren, der drager til Brasiliens jungle for at studere og samle knogler og forstenede pattedyr, er således Kierkegaards svoger, med hvem han korresponderer flittigt. Om P.W. Lunds liv og skæbne har Henrik Stangerup fortalt i romanbiografien Vejen til Lagoa Santa (1981).

Som dreng er Søren næsvis, drillende og uartig, og det blev han på en måde ved med at være til den bitre ende. Ikke alene er han den yngste, men han er også fysisk den mindste, lille, spinkel, bleg og stille, så han måtte jo lære at bide fra sig og stikke af. I skolen går det på samme måde. Han bliver drillet og driller. Søren Sok lyder øgenavnet, fordi han ikke som de andre drenge går i støvler, men i sko og store strømper fra faderens boutik.
    Fagligt er der derimod ikke noget i vejen. Skolens vidnesbyrd fremhæver dog hans barnagtighed og manglende alvor. Søren Aaby tager tingene med uforpligtende lethed eller er det med knusende ro? Og det bliver i 1830 til en studentereksamen med kryds og slange fra Borgerdyden, der har til huse i den gyldendalske gård i Klareboderne.

Til Biografi 2: Dandyflos
Tilbage til Søren Kierkegaards hovedside
Til toppen

Publiceret 1. juni 2004. © 2004 by Iben Holk og Per Hofman Hansen.